F.A.Q (Frequently Asked Questions)
Het antwoord op vragen die u zich stelt over Cumuleo.
- Wanneer publiceert u de mandaten uitgeoefend door de mandatarissen gedurende dit jaar?
- Waarom kan ik geen mandataris vinden op de Cumuleo-site?
- Wat zijn de verschillen tussen de informatie in het Staatsblad en de informatie op de site van Cumuleo?
- Hoe bent u te werk gegaan om de cumul van de mandaten van de mandatarissen te analyseren?
- Werden twee tijdens één dag gecumuleerde mandaten in de berekening opgenomen?
- Publiceert u de inhoud van de vermogensaangifte van de mandatarissen?
- Verschuilt een politieke partij zich achter Cumuleo?
- Bestaat het objectief van Cumuleo er in de cumul van mandaten te veroordelen?
- Vanwaar komt het idee voor het logo?
- Wanneer publiceert u de mandaten uitgeoefend door de mandatarissen gedurende dit jaar?
Zie de publicatiekalender van de volgende verklaringen in 2024 en 2025 - Waarom kan ik geen mandataris vinden op de Cumuleo-site?
Dit zijn de meest voorkomende situaties die de afwezigheid van een mandataris verklaren:
De mandataris is "recentelijk" in functie getreden en er is nog geen mandatenverklaring gepubliceerd met betrekking tot hem/haar.
De mandataris valt niet onder de voorwaarden van de verschillende wetgevingen betreffende de verplichting om een lijst van mandaten in te dienen.
De mandataris is aanwezig op de site onder een andere naam dan de publiek bekende naam (bijvoorbeeld meisjesnaam versus gehuwde naam). - Wat zijn de verschillen tussen de informatie in het Staatsblad en de informatie op de site van Cumuleo ?
De Rekenhof, het Waals Gewest, het Waals Parlement en het Brussels Parlement publiceren elk jaar de lijsten van de mandaten, functies en beroepen van mandatarissen. Cumuleo, naast het opnemen van deze informatie, maakt ook analyses (bijvoorbeeld over het cumuleren van mandaten, functies en beroepen van mandatarissen, ...). Daarom waren er ongeveer 59.366.958 berekeningen nodig om de Cumuleo-database op te bouwen. - Hoe bent u te werk gegaan om de cumul van de mandaten van de mandatarissen te analyseren ?
Op basis van de in het Staatsblad gepubliceerde informatie heb ik voor elke mandataris een berekening gemaakt van het aantal mandaten die gedurende elke dag van het jaar uitgeoefend worden. Het grootste aantal resulterend uit deze berekening vertegenwoordigt het maximum aantal mandaten, die door de mandataris tijdens het geanalyseerde jaar gecumuleerd werden. - Werden twee tijdens één dag gecumuleerde mandaten in de berekening opgenomen ?
Ja. Gezien het niet objectief zou zijn een ondergrens (1 dag, 2 dagen, één week,...) te bepalen waaronder de cumul niet in aanmerking genomen zou moeten worden, werden alle cumuls voor de berekening gebruikt. Hierbij moet vermeld worden dat de begin- en einddata van elk mandaat gepubliceerd zijn in de gedetailleerde fiche van elke mandataris. - Publiceert u de inhoud van de vermogensaangifte van de mandatarissen ?
Neen. De vermogensaangifte van de mandatarissen wordt bij het Rekenhof ingediend onder gesloten omslag en enkel een onderzoeksrechter is gemachtigd om ze te raadplegen. De inhoud ervan is dus niet openbaar. Het Staatsblad publiceert echter de naam van de mandatarissen die hun vermogensaangifte niet binnen de toegekende termijn ingediend hebben. De lijst van de mandatarissen die verzuimd hebben om hun vermogensaangifte in te dienen, is eveneens beschikbaar op de site van Cumuleo. - Verschuilt een politieke partij zich achter Cumuleo ?
Neen. Cumuleo is een privaat en onafhankelijk initiatief zonder enige link met een politieke partij. U vindt meer informatie over de motieven voor de ontwikkeling van Cumuleo in de rubriek "Over Cumuleo". - Bestaat het objectief van Cumuleo er in de cumul van mandaten te veroordelen ?
Neen. Ik spreek geen waardeoordeel uit over de cumul van mandaten. Ik ben er echter van overtuigd dat een middel waardoor elke burger te weten kan komen wat de door de mandatarissen uitgeoefende mandaten, functies en beroepen zijn, een noodzakelijk democratisch controlemiddel is. U vindt meer informatie over de motieven voor de ontwikkeling van Cumuleo in de rubriek "Over Cumuleo". - Vanwaar komt het idee voor het logo ?
De twee sleutelwoorden die als basis dienden voor het ontwerp van het logo zijn "mandataris" en "politiek". Het logo bestaat uit silhouetten van personen en kleurbalken. De silhouetten staan voor de mandatarissen en de kleuren van de balken werden gekozen op basis van de kleuren die aanwezig zijn in de logo's van de verschillende politieke partijen van het land.